Carnaval op Curaçao

Vier carnaval op Curaçao !

Een carnavalsviering op Curaçao is iets om nooit meer te vergeten. Bezoek je dit idyllische eiland in de winter? Dan is het leuk om juist in deze periode (januari) je vliegticket te boeken.

Carnaval vieren op dit eiland moet je echter niet verwarren met carnaval zoals het bij ons wordt gevierd.

De Curaçaose bevolking viert het helemaal op hun eigen manier. Het is met niets te vergelijken. Ook niet met ‘s werelds meest bekende carnaval (in Rio, Brazilië).

Voordat het Carnaval van start gaat…

Voordat het carnaval daadwerkelijk van start gaat, vindt er een verkiezing plaats en wel om het mooiste carnavalslied. Tijdens de gehele carnavalsperiode wordt dit lied gespeeld.

Dit ‘Tuba-Festival’ is echt een festival op zich en super leuk om mee te maken! Want de allerbeste zangers en liedjesschrijvers doen er aan mee. Maar liefst vier avonden lang wordt er gestreden voor de uitverkiezing.

Hoe men Carnaval viert op Curaçao

Bij een Zuid-Amerikaanse Carnaval denkt men direct aan veelkleurige optochten door Rio, met vooral veel vrouwelijk schoon. De Carnavalsoptocht op Curaçao heeft daarvan elementen overgenomen maar daarbij zijn veel invloeden uit Afrika overgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de manier van dansen, de Afrikaanse muziek maar ook de typische Caribische ritmen.

De zondagoptocht

Op zondag vindt traditioneel de eerste optocht plaats, de ‘gran marcha’ zoals de inwoners het noemen. Dit is een grote Carnavalsoptocht waarbij er vele dansers en muzikanten meelopen in de stoet en dansend achter de wagen met muziek aan gaan. Let op: Op Curaçao kan het ‘s middags vrij warm worden, dus neem als toeschouwer zeker voldoende water mee. De route is primitief afgezet met stoelen, tafels, houten barretjes en buffetten. Extra genieten dus! Vergeet niet om jezelf ook feestelijk aan te kleden.

De tweede grote optocht: Dinsdagoptocht

De tweede optocht is op de dinsdag en wel ‘s avonds. Ook deze optocht is groots opgezet. De tocht duurt in totaal 3,5 á 4 uur en de totale lengte van de route die gelopen wordt is ongeveer 5 á 6 kilometer. ‘s Avonds waait er op Curaçao meestal een verkoelend zeebriesje. En omdat het parcours feestelijk wordt verlicht, doet de optocht haast sprookjesachtig aan. Vele duizenden mensen doen elk jaar weer aan deze optocht mee.