De nationale parken van Curacao

De natuurlijke en historische schoonheid van de nationale parken van Curacao

Curacao is een schitterende vakantiebestemming. Twijfelen over het aanschaffen van vliegtickets Curacao moet je zeker niet doen, want je zal geen spijt hebben van je vakantiekeuze! Terwijl de meeste mensen die Curacao bezoeken hun tijd doorbrengen op de prachtige stranden of het verkennen van enkele van ‘s werelds beste koraalriffen, zijn er ook een aantal fascinerende bestemmingen in het binnenland van het eiland.

Als je op zoek bent naar avontuur op het land in Curacao, is er geen betere plek om te beginnen in een van de nationale parken. Christoffelpark, Curaçao’s grootste en ecologisch meest diverse natuurreservaat, Nationaal park Shete Boka, een site gewijd aan zeeschildpadden en de prachtige noordkust, en Nationaal park Den Dunki, een historische site ideaal voor ontspanning bieden avontuurlijke reizigers talloze mogelijkheden voor sightseeing en buitenrecreatie. Als je het beste van twee werelden op Curaçao wilt ervaren, maak dan wat tijd vrij in je strandroutine voor een rondleiding door de nationale parken van het eiland.

De nationale parken van Curacao

Wandelen in Christoffelpark en op de Sint-Christoffelberg

Het bekendste park van Curaçao, Christoffelpark, beschikt over uitgestrekte paden die door de Sint-Christoffelberg gaan. Gezinnen met kleine kinderen kunnen er genieten van de gemakkelijkste wandelingen, terwijl avontuurlijke reizigers de ochtenduren kunnen besteden aan een beklimming van de Sint-Christoffelberg.

Ongeacht welk pad je kiest, er zijn tal van unieke planten, vogels en dieren te identificeren.

Je zal voordien alleen maar gedroomd hebben van dergelijke pracht, bijvoorbeeld toen je je ticket Curacao kocht. In feite zijn er verschillende soorten die tussen de acht paden van het Christoffelpark leven en die nergens anders ter wereld te vinden zijn, waaronder de Witstaarthert van Curacao en de Palabrua, een teruggetrokken inheemse uil.

Zelfs als je geen zin hebt om te wandelen, kan je nog steeds genieten van het park, omdat een paar mooie routes veel van de meest opvallende bezienswaardigheden van het park bezoeken.

Vroege koloniale nederzettingen

Het Christoffelpark heeft ook zijn aandeel aan historische bezienswaardigheden, waaronder een van de eerste plantages van Curacao en goed bewaarde ruïnes van koloniale gebouwen. Hoewel de Savonet-plantage geen structuren achterliet, zijn de putten en dammen van deze vroege koloniale nederzetting nog steeds zichtbaar in het park. De Zorgvlied-plantage, gelegen aan de kant van de Sint-Christoffelberg, beschikt over een aantal interessante ruïnes, waaronder de fundering van het oorspronkelijke huis en de slavenvertrekken.

Nationaal park Shete Boka

Het meest nieuwe nationale park van Curaçao, Shete Boka, ligt aan de rotsachtige noordkust van het eiland. Het park begint bij de schilderachtige inham die bekend staat als Boka Tabla. Terwijl je de rotsen afdaalt in de richting van de Caribische golven, zal je een reeks trappen vinden die zijn uitgehouwen in de kliffen en leiden naar een opmerkelijke grot. Aan de monding van de precaire inham kun je je voeten over de zee bungelen en de golven tegen de rotsen zien crashen.

Boven de grot vind je een ongelooflijk uitzicht op de winderige kust van Curaçao. Een goed onderhouden onverharde weg leidt van Boka Tabla naar een reeks van zes kleinere grotten, waarvan er twee speciale wandelpaden hebben. Naast het feit dat het geweldige plekken zijn om van het uitzicht op de Caribische Zee te genieten, zijn alle inhammen in Shete Boka beschermde broedplaatsen voor zeeschildpadden.

De nationale parken van Curacao

Ontdek de broedplaatsen van zeeschildpadden

De Boka Pistol Route in Shete Boka biedt bezoekers de kans om een van de verborgen broedplaatsen van de zeeschildpadden van dichtbij te zien. Naast de rustige baaien die worden bezocht door zeeschildpadden, zullen wandelaars er tal van plekken vinden die het waard zijn om te fotograferen tijdens de urenlange trektocht. Terwijl het pad een stuk winderige kustlijn volgt, kunnen bezoekers veel beukende golven en opmerkelijke uitzichten verwachten bovenop de kalkrotsen.

Boka Wandomi Trail

De Boka Wandomi Trail baant een rustiger pad, maar het uitzicht is niet minder spectaculair. Boka Wandomi Trail is gelegen tussen dezelfde kalkrotsen als de Boka Pistol Route, staat bekend om zijn glooiende, zwarte lavaheuvels en natuurstenen brug die boven de Caribische Zee rust. Dit pad leidt terug naar de Boka Tabla trailhead en kan comfortabel worden gewandeld in ongeveer een uur.

Nationaal park Den Dunki

Nationaal park Den Dunki biedt een elegante locatie om te genieten van het klimaat van Curaçao terwijl bezoekers worden ondergedompeld in veel minder bekende verhalen over de Caribische geschiedenis. Tijdens de koloniale periode werd het park door de Nederlanders gebruikt als een kamp voor Afrikaanse slaven.

Nadat de slaven waren geëmancipeerd, werd het land gebruikt voor nobelere doeleinden. Nadat het in de 19e eeuw door een rijke familie was gekocht, werd het schilderachtige pand gebruikt als een zwanenpark en uitgerust met tal van sierfonteinen, putten en poorten.

Nationale parken bezoeken tijdens je vakantie op Curacao

Elk van de nationale parken van Curacao biedt geweldige mogelijkheden om de unieke geschiedenis en de natuurlijke schoonheid van dit opmerkelijke Caribische eiland te ervaren. Deze moet je zeker ontdekken nadat je jouw vliegticket Curacao gereserveerd hebt. Wanneer je veel plezier op het strand hebt gehad, ga je het binnenland in voor een voorproefje van Curacao dat de lokale bevolking koestert en waar toeristen dol zijn op.