Het vliegveld van Curacao

Het vliegveld van Curaçao ligt op ongeveer 12 kilometer afstand van Willemstad. Het vliegveld draagt de naam Hato International Airport. In 2006 is de luchthaven uitgebreid en zijn er verbeteringen doorgevoerd. Hato Airport beschikt momenteel over nieuwe terminalgebouwen en passagiers slurven, daarom is het een van de belangrijkste en modernste vliegvelden in de regio.

Door de strategische ligging van het vliegveld wordt het gebruikt voor vluchten tussen Zuid- en Noord-Amerika en Europa. Hato Airport ontvangt jaarlijks 1,6 miljoen passagiers, met de mogelijkheid om uit te breiden tot 2,6 miljoen passagiers per jaar. De landingsbaan van het vliegveld heeft 3410 meter en is de langste van het Caribische gebied, waardoor er grote vliegtuigen op kunnen landen.

Belastingvrij winkelen

Hato Airport telt talloze winkels. Zo vindt u parfums, likeuren, sigaretten, zonnebrillen, horloges en sieraden tegen zeer voordelige tarieven. Ook worden er technologische snufjes en gadgets verkocht in de winkels. Er zijn ook een aantal restaurants en bars in het vliegveld. Hier kunt u nog genieten van een lekker glas drinken of een maaltijd voor vertrek.

Het vliegveld is geschikt voor gehandicapte en mensen in rolstoelen. Hiervoor zijn speciale rolstoelhellingen gemaakt. Ook zijn er liften en speciale toiletten aanwezig.

Er is ook een internetverbinding beschikbaar, deze is te gebruiken tegen een vergoeding. U kunt dit betalen bij specifieke winkels of via uw laptop, tablet of smartphone met behulp van een creditcard.

Douaneregels Curacao

Eenmaal aangekomen op Curaçao mag je van sommige producten maar een bepaald aantal invoeren, het gaat hier om de onderstaande producten.

U mag als reiziger persoonlijke goederen, souvenirs en geschenken tot een maximale waarde van NAF. 200 vrij van invoerrechten invoeren. Voor reizigers jonger dan 15 jaar is dit bedrag beperkt tot NAF. 65.

– 200 sigaretten of 50 sigaren;

– 1 liter sterke drank (meer dan 22% vol), of

-1 liter mousserende wijn, likeurwijn (minder dan 22% vol), of

– liter niet-mouserende wijn, of

een proportioneel assortiment van deze producten (bijvoorbeeld een halve liter sterke drank en een halve liter mousserende wijn)

-Iedereen die Curaçao binnenkomt of verlaat is verplicht om geld, geldswaardige papieren, edele metalen, sieraden of andere voorwerpen ter waarde van NAF. 20.000 of meer, die u meeneemt, aan de Douane-autoriteiten te melden.

Invoer van reguliere huisdieren

Wanneer u dieren invoert, moet u een originele gezondheidsverklaring overleggen: een International Health Certificate (zoals deze verklaring in Amerika wordt genoemd). Dit document is ook nodig bij de invoer van vogels en moet getekend zijn door een officiële of daartoe geaccrediteerde dierenarts.

Deze gezondheidsverklaring mag niet ouder zijn dan 14 dagen vóór het vertrek uit het land van herkomst. Voor het invoeren van honden, katten en hyena-achtigen moet u bovendien een bewijs van vaccinatie tegen hondsdolheid (rabies, lyssa) overleggen.

Trekpleister om de hoek

Vlakbij het vliegveld ligt het dorp Hato, waar ook de grotten van Hatto liggen. Dit is een van de toeristische trekpleisters van Curaçao. De grotten zouden al 500 jaar na Christus bewoond zijn door Arawakindianen, de natives van Curaçao. Tijdens de Gouden Eeuw werden de grotten gebruikt door gevluchte slaven. Het is zeer gemakkelijk om je terugvlucht te combineren met een bezoek aan deze grotten. Zo kunt u van tevoren uw koffers op het vliegveld afzetten en vervolgens een kijkje gaan nemen bij de grotten.

Hotels

Vlakbij het vliegveld zijn een aantal hotels gesitueerd. Hier kunt u prettig overnachten wanneer u de volgende dag een vlucht heeft. Daarnaast zijn de hotels, evenals het vliegveld, vlakbij Willemstad gelokaliseerd. Hierdoor is er genoeg te zien en beleven rondom het gebied van het vliegveld.

Landingskaart

Wanneer je in het vliegtuig zit krijg je een landingskaart van het cabinepersoneel. Deze moet door iedereen ingevuld worden voor de douane, deze wordt bekeken tijdens de paspoort controle. Je krijgt na de controle een strookje mee in je paspoort, deze moet bij vertrek weer worden teruggeven.

Vluchten

In tegenstelling tot Bonaire en Aruba, wordt het vliegveld van Curacao veel intensiever gebruikt. Zo worden er vluchten ontvangen vanuit grote delen van Europa en Amerika. Waaronder vluchten van KLM,  Tuifly, American Airlines, Insel Air  en meer maatschappijen. De vluchttijd vanaf Amsterdam is ongeveer 9 uur op de heenreis, wanneer je terugreist is dit meestal korter. Dit komt door het tijdverschil.

Vanaf Curaçao is het ook mogelijk om met het vliegtuig andere Caribische eilanden te bezoeken. Dit kunnen de eilanden Bonaire en Aruba zijn maar ook de SSS (Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius) eilanden. Gemiddeld duren deze vluchten iets korter dan een uur.

Tijdverschil

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt in de zomer zes uur en in de winter 5. De tijdzone waarin Curaçao zich bevind wordt ook wel de “Atlantic Standard Time” genoemd. Doordat het eiland dicht bij de evenaar ligt wordt het tussen 7 en 8 ‘s avonds naar een korte schemering donker. Dit gebeurt het hele jaar door rond hetzelfde tijdstip.

Geschiedenis van het vliegveld

Het vliegveld was vooral van belang tijdens de Tweede Wereldoorlog, dit was toen het drukst bezochte Caribische vliegveld. Het werd gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht om te controleren op onderzeeërs, dit deden ze door middel van patrouilles. Dit heeft ook gezorgd voor een innovatiegolf. Het vliegveld werd verbeterd en vergroot door de Amerikanen.

Rating page