Het eiland Curaçao en zijn beroemde likeur Blue Curaçao

Hoewel Curaçao een van de beste vakantiebestemmingen van het Caribisch gebied is, zijn sommige mensen meer bekend met de likeur die een heerlijke sinaasappelsmaak heeft en de naam van het eiland deelt.

De populaire likeur, vaak gezien in zijn felblauwe variëteit (beter bekend als Blue Curaçao) en gebruikt in cocktails, is een product van het unieke klimaat en de geografie van Curaçao.

Omdat de Laraha-sinaasappels die in Curaçao-likeur worden gebruikt, het resultaat zijn van een agrarisch ongeluk en alleen worden gevonden op dit Caribische eiland, biedt de vreemde geschiedenis van dit mengsel toeristen een adembenemende kans buiten de gebaande paden. Tegenwoordig produceren ze ‘s werelds enige authentieke Curaçao likeur in de historische koloniale fabriek net buiten Willemstad.

De fabriek, gehuisvest in het Landhuis Chobolobo, opent ook elke weekdag zijn deuren voor iedereen die het fascinerende verhaal van de beroemdste export van het eiland wil leren kennen. Als je een ticket Curacao hebt gekocht, moet je de fabriek dus zeker een keertje bezoeken als je er op vakantie bent!

De geschiedenis van de Curacao likeur

Nadat je een ticket hebt bemachtigd, zal je wel wat meer willen weten over de interessante geschiedenis van de populaire likeur. Het eiland Curacao werd in 1499 door de Spanjaarden ontdekt en vestigde zich in de daaropvolgende jaren. Terwijl de Spanjaarden hun belangen op Curaçao uitbreidden, probeerden ze enkele van hun eigen gewassen te cultiveren om de kolonie te ondersteunen. Onder de voedingsmiddelen die de kolonisatoren probeerden te laten groeien op Curaçao was de Valencia-sinaasappel een van hen, een sappige variëteit die tegenwoordig nog steeds veel wordt genoten.

Toen de sinaasappels werden geoogst, ontdekten de Spanjaarden dat de bodem en het klimaat van het eiland de pittige vrucht veranderden in bittere, niet-eetbare producten. De oranje gewassen werden onmiddellijk verlaten, maar de bittere variëteit bleef zich over het eiland verspreiden en groeien.

Later in de koloniale geschiedenis kwamen bewoners van Curaçao tot het besef dat de ongewenste schillen van deze bittere sinaasappels, nu bekend als de Laraha-sinaasappel, na het drogen in de zon een aangename, parfumachtige geur uitstralen. Gedurende vele jaren hebben de lokale bevolking en de Europese bezoekers geëxperimenteerd met de olie in de zongedroogde sinaasappelschillen, wat uiteindelijk het recept voor de Curacao-likeur opleverde.

Het produceren van de likeur Blue Curaçao

Blue Curaçao

Aan het einde van de 19e eeuw begon de eigen Senior familie van Curaçao de likeur te produceren met behulp van koper dat nog steeds in gebruik is. Via de gedroogde schillen van de Laraha en een geheim recept van kruiden, creëerde de Senior familie wat nog steeds bekend staat als ‘s werelds enige authentieke Curacao likeur.

Hoewel veel soorten van deze likeur over de hele wereld worden gemaakt, wordt de authentieke versie enkel geproduceerd in de distilleerderij op Curaçao zelf, met de lokale Laraha-sinaasappelschillen, in plaats van synthetische ingrediënten. Vanwege de wereldwijde populariteit van de Curaçao-likeur, heeft het eiland een aantal speciale Laraha-plantages opgezet, waarvan vele hun fruit rechtstreeks aan het label van de likeur leveren.

De distilleerderij

De distilleerderij van de likeur is te vinden in een van de meest aantrekkelijke historische herenhuizen van het eiland, het Landhuis Chobolobo, net ten oosten van het centrum van Willemstad in de regio Salina. Landhuis Chobolobo werd gebouwd in de vroege jaren 1800 en diende in de loop van de jaren vele toepassingen, waaronder de thuisbasis van de populairste club van Curacao in de jaren 1940. Sinds 1962 wordt de wereldberoemde likeur er ter plaatse gemaakt. Naast de wereldberoemde Blue Curacao likeur (de likeur is van nature helder, maar onderscheidende kleuren worden toegevoegd na destillatie), produceert de fabriek ook drie extra kleuren van Curacao evenals koffie, chocolade en rum-gearomatiseerde sterke drank.

Bezoek de fabriek tijdens je vakantie op Curacao

Tijdens een bezoek aan de fabriek kunnen bezoekers het historische gebouw bezichtigen, leren over het destillatieproces en natuurlijk de producten proeven. De distilleerderij is elke weekdag geopend tussen bepaalde uren. Veel georganiseerde rondleidingen bezoeken de fabriek en bieden doorgangen van de faciliteit, terwijl de permanente exposities zelfgeleide toeristen de fabriek in hun eigen snelheid laten verkennen. Het beste van alles is dat de toegang tot de fabriek gratis is, waardoor deze kenmerkende bestemming een must-see is voor elke dag sightseeing in Curacao. Dus, waar wacht je nog op? Reserveer je vliegticket Curacao en ontdek alles over deze geweldige likeur!

 

.