Fort Amsterdam

Levendige geschiedenis en moderne opwinding bij de Forten van Curaçao

Heb je een ticket Curacao aangeschaft? Dan zal je wel wat informatie willen weten over de geschiedenis van het prachtige eiland. Tijdens de koloniale periode was Curaçao een van de meest gekoesterde Caribische buitenposten van het Koninkrijk der Nederlanden. Als gevolg hiervan hebben de Nederlanders meer dan drie eeuwen gewerkt om het eiland te beveiligen en hun belangen te beschermen. Terwijl er forten langs de hele kustlijn werden gebouwd, hielden de Nederlanders zich vooral bezig met Willemstad en de haven.

Met Fort Amsterdam als de primaire beschermende structuur van het eiland, bouwden de Nederlanders verschillende kleinere forten om afzonderlijke delen van de hoofdstad te beschermen. Ondanks de constante aanval van piratenschepen en concurrerende Britse en Franse troepen, kon dit complex van forten de Nederlandse kolonie bijna 400 jaar beschermen. Vandaag de dag zijn er nog acht van deze forten over.

Een bezoek aan Fort Amsterdam

Fort Amsterdam

Fort Amsterdam is de belangrijkste van de resterende forten van Curaçao. Fort Amsterdam, gelegen op het strategische punt dat bekend staat als Punda, diende ooit als de verdediging van de belangrijkste haven van Curacao. Oorspronkelijk gebouwd in 1635, kon de imposante structuur de Nederlandse nederzetting gedurende de koloniale periode beschermen. Tegenwoordig is Fort Amsterdam een van de meest herkenbare UNESCO-werelderfgoedlocaties van het Caribisch gebied en dient het als een belangrijk regeringscentrum voor het moderne Curacao.

Dit moet je dus zeker bezichtigen nadat je je vliegticket Curaçao hebt geboekt. Naast het huis van de gouverneur, het ministerie van het eiland en tal van regeringsgebouwen, beschikt Fort Amsterdam ook over een historisch museum en de Verenigde Protestantse Kerk, die beide voor het publiek toegankelijk zijn. Het museum in Fort Amsterdam biedt ook rondleidingen door de faciliteit waarmee bezoekers meer te weten kunnen komen over de unieke geschiedenis van het bouwwerk, adembenemende uitzichten vanaf de muren kunnen bewonderen en getuige kunnen zijn van enkele echt vreemde bezienswaardigheden, zoals een kanonskogel ingebed in de zuidwestelijke muur van het fort.

Fort Beekenburg

Fort Beekenburg

Terwijl Fort Amsterdam zonder twijfel het belangrijkste fort van Curaçao is, is Fort Beekenburg een van de best bewaarde koloniale structuren van het eiland. Fort Beekenburg werd gebouwd in 1703 aan de schilderachtige baai van Caracas. Vanaf de bouw tot het midden van de 19e eeuw vocht het fort met succes aanvallen van Franse en Britse vloten af, evenals verschillende piratenbezoeken. Bezoekers van Caracas Bay vinden er een charmant strand met ondiep, warm water, perfect voor het beoefenen van watersporten. Na het spelen in het water of gewoon ontspannen in de zon, kunnen bezoekers het hele fort bezoeken en leren over de belangrijke rol in de geschiedenis van Curaçao.

Koloniale forten in Willemstad

Naast de grootste Forten van Curaçao, zijn er in Willemstad nog een aantal goed bewaarde koloniale forten. In elk geval beschermden deze forten in de historische hoofdstad van Curaçao de strategische punten van de haven en de bewoonde kustlijn van het eiland. Ze herbergen nu restaurants en winkels. Twee van dergelijke voorbeelden zijn Fort Nassau en Fort Waakzaamheid, een paar kleinere forten gebouwd rond het begin van de 19e eeuw.

Fort Nassau

Fort Nassau werd gebouwd in 1797 om de kleine baai van St. Anna en delen van Willemstad te verdedigen. Tegenwoordig is het fort de thuisbasis van een restaurant. Het wordt door toeristen meestal herkend als de verkeerstoren die de beroemde pontonbrug van Curaçao opent en sluit.

Fort Waakzaamheid

Fort Waakzaamheid werd gebouwd in 1803 en viel slechts een jaar later tijdens een belegering van kapitein William Bligh en zijn Britse troepen. Terwijl Fort Waakzaamheid een ongelooflijk uitzicht biedt over de wijk Otrobanda en de kustlijn, hebben Amerikaanse troepen er nieuwe wapens geplaatst. Ze gebruikten de structuur als observatiepost en kazerne tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag herbergt Fort Waakzaamheid ook een populair restaurant.

Toeristische mogelijkheden op Curacao

Omdat Curacao de thuisbasis is van een schat aan historische architectuur en opwindende toeristische mogelijkheden, dienen deze Forten als prachtige representaties van de unieke allure van het eiland. Tijdens een verblijf in Willemstad is het zeker moeilijk om de forten te missen die ooit deze koloniale stad beschermden. Evenzo, met zoveel zaken die aangeboden worden op het eiland, van musea en historische rondleidingen tot luxe winkels en restaurants, zijn de Forten van Curacao moeilijk te vergeten. Wil jij binnenkort naar dit prachtige eiland op vakantie gaan? Op het internet kan je gemakkelijk en veilig vliegtickets Curacao reserveren.